Plantuien zijn uien die het jaar voordien gezaaid werden en vroegtijdig als kleine uien werden geoogst.

Wanneer uien planten ?

Plantajuinen zijn vorstbestendig en kunnen dus vroeg geplant worden, reeds vanaf februari t.e.m. april. Plantuien kunnen ook in turfpotjes worden geplant.

Grondbewerking uien

De bodem vooraf spitten of diep loswerken en nadien goed verkruimelen. Vooraleer te planten wordt de bodem bemest met een (organische) meststof. Overdreven bemesten is slecht voor de bewaring.

Plantuien planten

De plantafstand in de rij bedraagt ca 10 cm en 30 à 40 cm tussen de rijen. Plant de knolletjes met de wortelbasis naar onder en duw ze bijna volledig in de bodem. Tamelijk diep planten is aangewezen, anders komen vogels vaak de ajuintjes uit de bodem trekken.
tip : plant geen plantajuinen op een perceel waar er vorig jaar ook gestaan hebben.

Standplaats ajuin

Plantuien staan liefst op een zonnige, warme plaats in voedzame humusrijke grond. Vochthoudende, maar goed drainerende grond geniet de voorkeur voor uien. Vermijd verse stalmest op een perceel waar eerder uien staan, om plagen zoals ajuinvlieg te voorkomen.
Te stikstofrijke meststoffen geven meer kans op koprot bij ajuin en zijn dus te vermijden!

Onderhoud ajuin in de groeifase

Het belangrijkste onderhoudswerk is het onkruidvrij houden van de teelt, door regelmatig te schoffelen tijdens droge, zonnige dagen. Eventueel optredende schimmels worden best bestreden met een schimmelwerend middel. In tegenstelling tot zaaiajuin wordt plantajuin veel minder aangetast door de maden van de ajuinvlieg. Vroeg uitplanten beperkt dit risico tot een minimum.

Ajuin in de moestuin

Ajuinen kunnen in de moestuin goed gecombineerd worden met  bietjes, dille , knoflook, wortel, komkommer, aardbei, pastinaak, tomaten en sla.
Vermijd teelten met bonen, erwten, prei, peterselie, aardappel.

Oogst

Oogsten van uien kan vanaf juli tot augustus.

Uien bewaren

Na het rooien van de ajuinen eerst enkele dagen in de zon laten uitzweten. Bewaar uien op een droge, donkere, koele en goed verluchte plaats.