Aanschaf

Van maart tot oktober kan je in onze winkel legkippen aanschaffen. Bruine en zwarte legkippen, bleu de landes en sussex, legkip in mechelse koekoekkleuren. De kippen zijn legrijp, rond de 18 à 20 weken en hebben een enting gekregen tegen CRD, beter bekend als ‘snot’. De vleugels van onze legkippen worden gekortwiekt zodat je ze niet jaarlijks hoeft te knippen.
We bieden eveneens bepaalde rassen sierkippen en kwartels te koop aan, steeds afhankelijk van de beschikbaarheid. Bovendien kunnen heel wat rassen besteld worden.
Kuikentjes van legkippen kunnen steeds besteld worden, in april zijn ze in de winkel beschikbaar.
Vleeskippen, kalkoenen, park-loop- en watervogels zijn beperkt beschikbaar, maar kunnen ook besteld worden. Door onze jarenlange ervaring hebben we goede contacten weten te leggen met kwekers die net dat tikkeltje meer bieden aan keuze. De passie van deze mensen biedt een extra troef: de dieren zijn goed verzorgd en raszuiver. Vraag ernaar in onze winkel.

Huisvesting

Wanneer je kiest voor het houden van eender welk huisdier (want ja, ook kippen maken dan deel uit van je dagdagelijkse bezigheden), is het goed even na te gaan wat je dier nodig heeft aan tijd en ruimte en welk budget daarmee gepaard gaat. De tijd dat je kippen achteraan in de tuin zet achter een draadje en voert met keukenafval ligt lang achter ons. Alhoewel ziekten en roofdieren van alle tijden zijn, hebben kippen meer dan andere gedomesticeerde huisdieren vandaag af te rekenen met verschillende problemen: de marter en vossen noodzaken de kippeneigenaar vandaag om voorzorgen te nemen en ook de vogelgriep heeft een paar jaar geleden eventjes gezorgd voor extra bekommernissen.
Niettemin is het houden van wat kippen in je tuin een dankbare bezigheid: het gekakel, dagverse eitjes, afvalverwerking en genegenheid zijn slechts enkele troeven die kippen bieden. Kippen kunnen in het voor-en najaar je moestuin wieden en wat slakken consumeren, handig toch?

Uitloop

Een goede inrichting van de uitloop biedt beschutting (zon, neerslag, wind, roofdieren) en mogelijkheden om te scharrelen en eten te zoeken. Op die manier voorkom je problemen in de zone voor het hok en genieten kippen in een stressvrije omgeving; stofbaden, zonnebaden, het strekken van de vleugels, poetsen van de bek en het onderhouden van het vederkleed zijn gedragingen die wijzen op een comfortabele gemoedstoestand.
Veel factoren beïnvloeden het gebruik van de uitloop. Naast de inrichting, spelen de omgevingstemperatuur, wind, neerslag en lichtsterkte een belangrijke rol in het gebruik van de buitenruimte.
‘Als de kippen schuilen gaan, houdt het regenen zelden aan’ is een weerspreuk die inderdaad aangeeft dat kippen bij lichte regen nog vlot buiten komen en pas gaan schuilen als ze volledig nat zijn en bij felle buien.
Een open ruimte wordt op zonnige dagen meer als een bedreiging ervaren dan op bewolkte dagen. Bomen, kreupelhout en struiken breken deels de wind, zorgen voor schaduwplaatsen bij warm weer, schuilplaatsen bij neerslag en gevaar zoals roofvogels. Kippen maken hier veelvuldig en dankbaar gebruik van. De aanleg van een zandheuvel(tje) biedt beschutting en de mogelijkheid tot het nemen van een stofbad.
Geen ruimte in overvloed? Dat hoeft geen probleem te zijn. We hebben badzand en boekweitdoppen voor pluimvee in ons gamma, zodat uw kippen ongestoord kunnen genieten van een noodzakelijk badje! Het helpt hen immers bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. U kunt ook zelf een stofbad maken door turf, zand en aarde te mengen.
Kippen houden van ruimte; is uw plaats beperkt, hou dan rekening met een uitloop van 5 tot 6m² per kip om een stressvrije omgeving te creëren. Kippen zijn immers sociale dieren en vertoeven liefst in groep: het nemen van meerdere kippen is dan ook aangeraden, maar om gekibbel te vermijden hebben ze nood aan wat ruimte.
U kunt bij ons terecht voor palen en draadafsluitingen in verschillende uitvoeringen, we raden een minimumhoogte van 1.2m aan. Ook kastanje hekwerk is een mogelijkheid en biedt een decoratieve meerwaarde aan uw tuin. Tevens zijn verschillende varianten aan poortjes beschikbaar. Uiteraard zijn ook toebehoren (schroeven, nagels, krammen, scharnieren …) voorradig in de winkel. We denken graag met u mee en maken steeds vrijblijvend een offerte. Ook levering èn plaatsing behoort tot de mogelijkheden.

Binnenhok en legnest

Kippen hebben uiteraard ook behoefte aan rust. Een binnenhok biedt echter ook bescherming tegen de weerselementen en eventuele roofdieren en heeft een aparte ruimte om eitjes te leggen. Een kip slaapt op stok, onder de zitstokken leg je best een goed absorberend strooisel, in de ruimte voorzien voor de leg is stro de ideale bodembedekking, daarover straks meer. Een binnenhok van 1m² biedt ruimte voor 4 kippen.
De keuze aan nachthokken is legio, de daaraan verbonden prijzen idem dito. Kom gerust langs, we hebben een groot aanbod voorradig, levering en plaatsing is eveneens mogelijk.
De eerste dagen na aankoop houdt u de kippen in het nachthok. Op die manier leren ze hun hok goed kennen. Het hok dient droog en tochtvrij te zijn, voorzien van zitstokken. Verluchting en lichtinval zijn echter belangrijk.
Hou er rekening mee dat roofdieren zoals de marter en vos in onze streek regelmatig de rust kunnen verstoren. We beschikken over een ruim aanbod kippenluikjes dat we ook kunnen installeren indien gewenst. De luikjes kunnen aangesloten worden op netstroom, maar werken ook met batterijen, zijn beschikbaar met een timer en/of lichtsensor. Ze zijn makkelijk te monteren en eenvoudig te bedienen.
Kippen zijn gewoontedieren en gaan elke avond (vroeg) op stok. Door het gebruik van een luikje vrijwaart u hen een makkelijke prooi te worden.

Strooisel

Het belang aan een goede kwaliteit strooisel is sterk toegenomen: het welzijn van de dieren, verteringsproblemen, aantasting van de voetzooltjes en een goed eindproduct (verse eitjes!) hangen hier nauw mee samen.
Kies altijd voor materiaal dat veel vocht kan opnemen, zacht en losligt, niet makkelijk kan samenklitten of een korst bovenaan vormt en vrij is van schadelijke stoffen en onzuiverheden (pesticiden, metalen)
Voor je vers strooisel legt, moet het hok goed opgedroogd zijn.
Houtkrullen worden het meest gebruikt in de ‘leefruimte’ en onder de zitstokken. Een mooie, egale en losse verspreiding van de houtkrullen en twee keer per week schoonmaken houdt uw kippen blij. Om problemen met irritaties en verontreinigingen te vermijden, worden witte, gezuiverde houtkrullen gebruikt van onbehandeld grenen- of vurenhout, beschikbaar in verpakkingen van 4kg of 20kg.
Andere gebruikte materialen zijn gehakseld stro, vlas, witveenturf en fijne kokos.
Tijdens nattere weersomstandigheden biedt de toevoeging van lavameel soelaas om een kletsnatte ondergrond te voorkomen. Een 70g per m² uitstrooien over het bodemmateriaal zorgt voor een beduidend hogere vochtopname van de houtkrullen en voorkomt korstvorming. Op die manier kunnen problemen aan de poten worden voorkomen.
Stro kan fungeren als strooisel, maar om degelijk vocht te absorberen dient het fijngehakseld te zijn (6 tot 8mm). Grof stro wordt meestal gebruikt in de legnesten; kippen houden van het materiaal en het bezorgt u een proper eitje. We beschikken over verschillende maten en gewichten, van 2.5kg, 5kg, 20kg tot losse balen.
Een kip geef je géén hooi; hooi, gedroogd gras, blijft makkelijk in de keelholte vastzitten en vormt een kropverstopping. Wanneer dit niet tijdig wordt opgemerkt en behandelt, kan het dodelijk zijn. Best vermijden dus.
Tot slot een gouden raad: hygiëne zal uw kippen en dus ook uzelf heel wat problemen besparen. Bacteriën (‘snot’) en vervelende beestjes, maar ook voetzoolaandoeningen zijn helaas vaak een echte plaag. U kan zeker niet elk ongewenst beestje vermijden, maar door een goede en propere huisvesting kan u veel problemen in de kiem smoren. We hebben een droge en losse bedding die minstens wekelijks wordt vervangen reeds vooropgesteld. Lavameel kan tijdelijke vochtproblemen verlichten en tabaksstelen helpen om bloedmijten in te dijken. Omwille van strenge regelgeving zijn pesticiden en antibiotica steeds minder doeltreffend, preventie kan uw kippen heel wat ongemak besparen.

Voer

Zorg steeds voor voldoende vers water. Reinig de waterbak dagelijks en ontsmet regelmatig drink- en voerbak en zitstokken.

Van nature besteden kippen 60 tot 90 procent van de tijd aan het zoeken naar voedsel. Een scharrelkip is daar ongeveer de helft van de tijd mee bezig. Kippen die worden gehouden in een hok met ren hebben minder vrije uitloop en ruimte om te scharrelen.
Het natuurlijk voedsel van kippen bestaat uit granen, zaden, bessen, planten en diverse kleine diertjes zoals wormen en slakjes. Wanneer kippen vrij kunnen rondscharrelen zijn het dus alleseters en zullen de dieren zelf bepalen wat ze nodig hebben. Voor kippen die in een hok worden gehouden is een afwisselend menu een voorwaarde voor een optimale conditie. Aangezien de dieren niet zelf kunnen bepalen wat ze eten is het verstrekken van een verantwoorde, uitgebalanceerde en kwalitatief goede voeding noodzakelijk. Naast een complete voeding dienen de kippen te beschikken over grit (bron van calcium voor een sterke eischaal), maagkiezel (voor het vermalen van het voer in de spiermaag) en dagelijks vers drinkwater.
Kippenvoeders worden bij voorkeur koel, droog en donker bewaard. Een afsluitbare voerton is hiervoor goed geschikt. De producten blijven hierdoor langer vers. Je kunt steeds wat voer in de ren gooien bij droog weer om het scharrelen te stimuleren. Om ongedierte op afstand te houden en elke kip de kans te geven rustig te eten, hebben we een brede waaier aan voerbakken voorradig. Waterreservoirs zijn eveneens in verschillende maten en materialen beschikbaar.
We hebben een zeer uitgebreid gamma aan voeders beschikbaar, in klein- en grootverpakkingen, meel- en korrelvorm. Korrel zorgt voor een vlotte voederopname zonder overmatig morsen, meel laat een geleidelijke opname van het voer toe. Ook graanmengelingen zijn zeer aanwezig op onze winkelvloer en voorzien in het onderhoud van alle pluimvee. Deze aanvullende dierenvoeders zijn een bron van energie, maar niet voldoende om aan alle behoeften van uw pluimvee te voldoen.
Onze beschikbare merken:

  • Versele-laga
  • Deli nature
  • LW-granen
  • Teurlings bio voer

Opfok en groeivoer

Een evenwichtige groei is van groot belang voor gezond pluimvee. We hebben een ruim assortiment van voeders afhankelijk van soort en ras pluimvee. Legkuikens, vleeskuikens, kalkoenen, fazanten hebben elk een ander voer en voerschema, ook groeivoer voor eenden en ganzen is beschikbaar. Hebt u andere soorten pluimvee? Laat het ons weten en we bestellen het voer voor u.

Voeders tijdens de leg

Volledige legvoeders bevatten alle ingrediënten, mineralen en vitaminen voor een optimale stimulatie van de leg en zijn beschikbaar in meel- en korrelvorm. De voeders bevatten een hoog energiegehalte dat zorgt voor een hoge eiproductie en een langlopende leg. Bijvoederen met andere granen is niet nodig.

Groeivoer voor vleeskuikens

Wordt speciaal ontwikkeld om hun slachtgewicht snel te bereiken. Bovendien zorgt een evenwichtig startvoer dat pootproblemen en infecties worden vermeden.
Ook hier geldt een goede hygiëne als vuistregel: het maakt de dieren minder gevoelig voor ziektes en zorgt voor een goede groei van een gezonde kip.
Vijf dagen voor het slachten wordt overgeschakeld op afmestkorrel, voer zonder coccidiostaticum.
Alhoewel we een zeer uitgebreid gamma aan kippenvoeders voorradig hebben, is afmestkorrel een product dat steeds moet worden besteld

Aanvullende graanmengelingen

Kippen, maar ook ander pluimvee voelen zich in hun sas als ze granen kunnen oppikken. Een voeding hoofdzakelijk uit granen is vaak onevenwichtig en zal zorgen voor overgewicht. Afwisselen met ander gebalanceerd voer is aangeraden. Aan kwaliteitsvolle mengelingen echter geen gebrek: ze bestaan uit een variatie aan granen en zaden en worden verrijkt met maïs. We beschikken over zeer fijn tot grof gemalen mengelingen, zodat dit voer geschikt is voor kuikens en kwartels tot grote rassen en fazanten, eenden en ganzen. In dit gamma hebben we eveneens een bio soort en een mengeling met legkorrel.

Grit

Kippen hebben geen tanden. Om opgenomen voeders goed te kunnen verteren, nemen ze kleine steentjes en grit op in hun maag. Grit zorgt daarnaast tevens voor een stevige eierschaal. Grit kunt u verkrijgen in grootverpakking, maar ook naar believen zelf scheppen.
Tip: strooi wekelijks wat grit uit in de ren, een ideaal tijdverdrijf en scharrelmoment voor je kippen.

Snacks en toevoegingen van mineralen

Kippen in een ren moeten we ondersteunen om voldoende actief te blijven om zo verveling tegen te gaan. Functionele, maar vooral ook lekkere snacks houden uw dieren actief en zorgen voor de nodige afleiding.
Tijdens de rui en korte dagen is het heel normaal dat kippen minder leggen of zelfs helemaal stoppen met de leg. Kippen verbruiken immers heel veel energie om een nieuw vederkleed aan te maken. Meelwormen, gammarus en gedroogde insecten zijn zeer eiwitrijk en daardoor een uitstekende bron van energie. Bovenal is het een traktatie en ontspannende bezigheid voor uw kippen om deze snoepjes te verorberen. Beschikbaar in kleine verpakkingen en emmers of in de vorm van een stick zodat u kunt variëren. Enkele snacks zijn uit de hand te voeren en met geduld en aandacht kunnen uw dieren zelfs handtam worden.

Korenschoofjes zijn een lekker en verantwoord tussendoortje voor kippen en sierhoenders. Na het oogsten worden de hele aren gebundeld, gedroogd en verpakt. Bevestig de bosjes aan de ren of hang ze op. Doordat kippen moeten zoeken naar de graankorrels in de aren, houdt dit uw dieren actief en gaat het verveling tegen. Ook konijnen en knaagdieren vinden de hele aren heel smakelijk.
Gebruiksaanwijzing: Geef dagelijks een bundeltje aren naast een volledig diervoeder.
Gedroogde maiskolfjes zijn een verantwoord tussendoortje voor kippen. De kolfjes zijn zo gesneden dat kippen de maiskorrels gemakkelijk kunnen lospikken van de kolf. Houdt uw kippen lekker actief en gaat zo verveling tegen. De kolfjes zijn zongedroogd om schimmelvorming te voorkomen. Uw kippen beleven veel plezier aan deze 100% natuurlijke snack.

Gebruiksaanwijzing: Leg iedere dag een maiskolfje in de ren.

Kippenmuesli is een lekkere snack voor kippen en sierhoenders. Fijn van structuur en zeer gevarieerd. Met allerlei lekkernijen zoals spinazie- en slazaad, bessen en rozijnen. De muesli wordt gemakkelijk opgenomen en is bijzonder smakelijk door de toegevoegde honing. Kippenmuesli om de dag als extraatje naast een volledig diervoeder.
Gebruiksaanwijzing: Geef als aanvulling op een volledig diervoeder. Strooi een handje in de ren of biedt aan in een apart bakje of schaaltje. Geef 3-5 gram per kip, 3 tot 4 keer per week.
Gedroogde meelwormen zijn een ware traktatie voor diverse vogelsoorten. Rijk aan dierlijke eiwitten en daardoor een hoogwaardige voeding. Hét alternatief voor levende meelwormen.
Gebruiksaanwijzing: Geef dagelijks meelwormen als aanvulling op een volledig diervoeder
Insectenmix is een gevarieerde mix van gedroogde insecten met een hoog proteïnegehalte met gepofte rijst als verantwoord extraatje. De mix ondersteunt de groei van uw dieren en draagt bij aan een voorspoedige rui.
Gebruiksaanwijzing: Geef dagelijks als aanvulling op een volledig diervoeder.

Kipvit: aanvullend vitaminecomplex voor kippen
Gebruiksaanwijzing: 1 eetlepel per kip onder het voer mengen

Voer voor kalkoenen

Hoewel kalkoenen voornamelijk voor het vlees worden gekweekt, zijn ze een aanwinst in de tuin. Ze zien er prachtig uit en verwerken heel wat afval. Deze robuuste vogel heeft een eigen gamma aan voeders. Ze hebben immers behoefte aan eiwitrijke voedingsstoffen, aangepast aan de levensfase en afhankelijk van de keuze tussen vlees-of sierkalkoenen.
Ook hier bieden we een beperkt gamma op voorraad aan. We bestellen graag ander voer indien uw dieren dat nodig hebben.
Enkele aandachtspunten bij het houden van kalkoenen:
Kalkoenen zitten graag op een verhoog, een stevige balk is een must have. Basishygiëne, droog strooisel en het regelmatig verwijderen van de uitwerpselen is noodzakelijk om infecties te voorkomen. Voldoende vers water en grit om de spijsvertering te bevorderen hoort ook op de to-do-list.
Wil je kalkoenen bij je kippen zetten? Geen probleem, ontwormen is wel ten zeerste aangeraden.

Voer voor parkvogels: fazanten en sierhoenders

De grootste troef bij deze rassen is hun natuurlijke schoonheid. Om de natuurlijke kenmerken van het dier ten volle tot hun recht te laten komen, worden de voeders verrijkt met omega-3 en natuurlijke pigmenten en aangepast aan elke levensfase.
We beschikken reeds over een uitgebreid gamma dat elk jaar meer plaats inneemt. Vindt u toch niet wat u zoekt, dan bestellen we het graag.
weetjes:
Basishygiëne, droog strooisel en het regelmatig verwijderen van de uitwerpselen is noodzakelijk om infecties te voorkomen. Voorzie steeds vers water en grit om de spijsvertering te stimuleren.
Patrijzen leven samen in groepen, kluchten genaamd
De natuurlijke voeding van kwartels, fazanten en patrijzen bestaat uit onkruidzaden en plantenscheuten, insecten en larven.
Als u pauwen wilt houden, hebt u voldoende ruimte nodig waar ze vrij in kunnen bewegen
Fazantenmannetjes kunnen heel dominant zijn en met de nodige agressie hun territorium verdedigen. Best geen twee mannetjes op een te kleine ruimte dus.

Voer voor loopvogels

Vogels zoals struisvogels, emoes, nandoes, kasuarissen en kiwi’s kunnen niet vliegen en behoren tot deze familie. De stevig ontwikkelde poten zijn daarom van essentieel belang. De ontwikkeling van het grote en stevige lichaam is afhankelijk van een gezonde en evenwichtige voeding. Loopvogels zijn omnivoren en voeden zich voornamelijk met grassen, planten en kruiden. Ze beschikken over een intensieve spijsvertering die grote hoeveelheden planten kan verwerken. Om aan de specifieke voedingsbehoeften te voldoen, zijn er voeders op maat. Opgelet: om zwakke botten of kromgegroeide poten te vermijden is ook de hoeveelheid aangeboden voer héél belangrijk. Het voer mag steeds aangevuld worden met ruwvoer als gras of luzerne.
Dit voer bestellen we voor u op maat.
Tips en weetjes over struisvogels:
Struisvogels halen topsnelheden tot 65km/u
Het zijn de zwaarste en grootste vogels ter wereld. Een volwassen vogel kan tussen de 130 en 160kg wegen
Struisvogeleieren wegen vaak 1.5kg
Struisvogels zijn nieuwsgierige dieren. Afval zoals glas, plastiek of metalen kan hun interesse opwekken en hun ingewanden beschadigen.
Struisvogels hebben een goed afgesloten schuilhok nodig dat hen beschermt tegen extreme weersomstandigheden. Een ruime weide om vrij in rond te lopen is onontbeerlijk.

Voer voor watervogels

In deze groep horen eenden, ganzen, zwanen, kleine steltlopers, kraanvogels, flamingo’s en ibissen thuis. Hun voer bestaat uit een gevarieerde samenstelling van noodzakelijke eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Het voer wordt aangepast aan elke levensfase en bestaat in verschillende vormen, kruimel en verschillende korrelgrootte zodat zowel kleine als grote soorten het voer vlot kunnen opnemen. Geef nooit gemaaid gras aan watervogels en creëer verschillende voederplaatsen zodat elke soort rustig kan eten.
Watervogels zoals zwanen en siereenden kunt u ook vanaf de waterkant voeren met een drijvende korrel.
Sierwatervogels zoals kraanvogels en ibissen voeden zich in de natuur met waterinsecten, kleine diertjes, zaden en planten, voedingsmiddelen die niet in onze tuinen zijn terug te vinden. Ook hier is specifiek voer aangewezen.
Onderhoudsvoer voor eenden en ganzen zit in ons gamma, andere voeders bestellen we voor u.

Legkippen

Legkippen brengen leven in je tuin en verwerken heel wat afval. Wist je dat een kip 150g keukenafval per dag kan verwerken? Dat is zo’n 50kg per jaar per kip! Legkippen betekenen voor heel wat gezinnen echter veel meer dan composteerders; ze zijn gemakkelijk in de omgang en brengen kinderen in contact met de natuur…………
Een kakelvers eitje van je eigen kippen smaakt heerlijk en het is alsof je zelf iets hebt bijgedragen aan het tot stand komen ervan. In zekere zin is dat ook zo: jij bepaalt immers hoe je je kippen huisvest, verzorgt en voert. Een kip die goed in haar veren zit, zal jou regelmatig belonen met lekkere en gezonde eitjes.
De bruine en zwarte legkippen zijn de meest populaire rassen en dat heeft zo zijn redenen: het zijn immers soorten die heel regelmatig leggen en een zachtaardig karakter hebben. De kippen leggen hun eerste eitje rond de 18 à 20 weken en kunnen tot 240 eieren per jaar leggen.
Andere rassen die zeer regelmatig leggen en een goede weerstand kennen tegen ziekten zijn de sussex, leghorn, bleu de landes en de koekoek.
De leghorn is een legger van formaat en kan tot 250 eieren per jaar leggen. Het is een zeer actieve kip en daarom minder goed handelbaar. Legkippen in mechelse koekoeskleur zijn ‘lichtgewichten’ en hebben langere poten, maar zijn zeer goede leggers en hebben een rustiger karakter dan hun witte vrienden.
De andere genoemde rassen, sussex en bleu de landes, hebben een vollere, rondere bouw en kunnen tot 4kg wegen. Het zijn trotse dieren die hun mooie veren graag etaleren en gemakkelijk in de omgang zijn. Ook deze rassen leggen flink, rond de 220 eieren per jaar, bovendien leggen deze soorten vaak een iets groter ei.
Deze soorten zijn vanaf maart tot oktober te koop in onze winkel, de kippen zijn geënt en de vleugels worden gekortwiekt zodat ze niet kunnen vliegen.

Sierkippen

 

Alvorens jullie warm te maken voor de ruime keuze aan raskippen, eerst een woordje toelichting. Hoewel we proberen vanaf maart tot oktober een selectie raskrielen aan te bieden, staat dierenwelzijn en kwaliteit voorop. Het kan dan ook voorkomen dat we even een soort niet aanbieden.
Sierkippen bestaan in alle maten en gewichten, kleine krielkippen of groothoenders.
Sierkippen hebben uitgesproken ‘looks’ die hen van de legkip onderscheiden: opvallende vedertooi, veren op de poten, bepaalde uitgesproken kleurschakeringen … een sierkip legt meestal veel minder eitjes dan een legkip, ze maakt dit met haar verschijning ruimschoots goed.
Net zoals andere ‘rasdieren’, hebben ze ook een karakter dat bij hun raskenmerken hoort. Sommige sierkippen zijn bijzonder tam en vriendelijk, andere hebben een meer dominanter stijl. Meestal gaan ze echter sociaal met elkaar om, al wordt in het begin de ‘pikorde’ bepaald.
Een sierkip wordt makkelijk broeds en vliegt meestal makkelijker op dan een legkip. Indien de omheining niet al te hoog is, kan je ze beter langs één vleugel kortwieken. Een omheining van 1.5m hoogte is geen overbodige luxe.
Soorten die we trachten te koop aan te bieden: zijdehoenders, cochins, brahma, chabo en araucana. Verschillende kwartelsoorten maken ons gamma volledig. Hanen hebben we niet in de winkel, maar zijn op bestelling verkrijgbaar.

Aandachtspunten:

Snot

Snotziekte bij kippen is een chronische ademhalingsziekte: Chronic Respiraroty Disease, of kortweg CRD. Deze bacterie zorgt voor ontstekingen in oog-en neusholte, luchtpijp, longen en luchtzakken.
Snot bij kippen is zeer besmettelijk en wordt via andere kippen of een wilde vogelsoort die besmet is (zoals een mus, kraai of duif) overgedragen. Wanneer kippen een verminderde weerstand hebben, zijn ze eerder vatbaar voor deze ziekte. Bij slechte of onvoldoende voeding, te weinig ruimte, warmte en onvoldoende hygiëne is de kans op besmetting groter.
Symptomen zijn veel kuchen, snotteren en rochelen, waterige ogen, vaak stilzitten en moeite met ademhalen. Een antibioticumkuur is dan noodzakelijk. Vergeet de eitjes gedurende het geven van de medicatie niet weg te gooien!
Goede voeding is erg belangrijk, een goede weerstand zorgt ervoor dat ze minder snel besmet worden. Een aangename en gezonde omgeving is aangewezen, zorg er daarom voor dat het hok schoon en droog is. Eventueel kan de weerstand van kippen versterkt met aanvullende voerders of een vitaminekuur.

Bloedmijten

De hardnekkige bloedluis kan een ware plaag zijn voor kippen. Het zijn beestjes (vogelmijt) die de kip langzaam leegzuigen. Overdag verstoppen ze zich in de naden en kieren van het kippenhok. ‘s Nachts komen ze tevoorschijn en zullen via de zitstokken de kippen ‘aanvallen’. Het beste wat je dan kunt doen, is alle middelen inzetten om ze te bestrijden.
Bloedluis is geen luis maar een mijt van ongeveer een halve millimeter groot. Vooral warmte en vocht zijn gunstige omstandigheden voor de bloedluis. In de zomer is het dan ook vaak raak. Waar bloedluizen precies vandaan komen, is onbekend.
De bloedmijt drinkt het bloed van de kip. Een beet veroorzaakt jeukt, maar bij een echte plaag zullen kippen sterven, omdat er te veel bloed van het dier wordt weggenomen. Bloedmijt kan ook pseudovogelpest en andere bloedverwante ziektes overbrengen.
Bij bloedmijt zijn er niet direct symptomen te zien. Door de beten krijgen kippen kleine (rode) bultjes die kunnen jeuken, maar dit is lastig waar te nemen. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid geraken.
Een bloedmijttest kan een vermoeden en de ernst van de plaag bevestigen. Voor de test heb je een kunststofbuisje en een stukje karton nodig. Je rolt het stukje karton op en schuift het in het buisje. Het pijpje monteer je overdag onderaan een stok. De dag erna schud je het buisje op een wit papier uit om te zien of en hoeveel bloedmijten er aanwezig zijn.
Het behandelen van bloedmijten kan op vele manieren, maar ze volledig uitroeien blijft lastig. De plaag preventief bestrijden en indijken, geeft de beste resultaten. We hebben in de winkel verschillende producten om de beestjes te lijf te gaan, maar enkele goedkope middeltjes helpen je al een flink stuk in de preventie ervan. Zo kan je de bloedmijt het flink lastig maken door de zitstokken in te smeren met slaolie. Tabaksstelen zorgen voor een vervelende geur waar de mijten (en ander ongedierte) niet van houden. De fijne structuur en scherpe randen van diatomeeënaarde (wordt verkocht tegen de mieren) snijdt de bloedmijt open waardoor die uitdroogt. Tenslotte gelden hier weer dezelfde basisregels van goede hygiëne en sterke weerstand door de juiste voeding te voorzien om je kippen te wapenen tegen deze kleine ettertjes.

Difterie en pokken

Pokken bij kippen en difterie zijn verwante aandoeningen die ontstaan na een besmetting met het avipoxvirus. Na een besmetting kunnen er pokken ontstaan op de huid van de kip en verdikkingen op de slijmvliezen (difterie). Hoewel een besmetting dodelijk kan zijn, kunnen symptomen en complicaties goed behandeld worden.
Het avipoxvirus is een erg besmettelijk virus dat onder meer via muggen, bloedmijt, contact met andere besmette kippen, besmet water en voedsel kan worden overgedragen. Snelle verspreiding in een populatie kippen is niet ongebruikelijk.
Na de besmetting duurt het ongeveer vijf tot acht dagen voordat er symptomen van pokken bij kippen en difterie zichtbaar zijn. Wanneer er enkel pokken ontstaan is de kans op sterfte relatief laag, maar bij de difterievorm van de infectie kan tot wel 50% van de kippen overlijden.
Hoewel beide aandoeningen dezelfde oorzaak hebben, verschillen de symptomen sterk van elkaar. Bij pokken kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Vorming van wratachtige pukkels, met name op de kop, lel en kam gedurende drie tot vier weken
  • Verlaagde weerstand
  • Bacteriële infecties als gevolg van verminderde weerstand

Bij difterie ontstaan de symptomen niet op de huid van de kip, maar op de slijmvliezen van de mond en luchtwegen. Op de slijmvliezen verschijnt een geelachtige aanslag die soms kan zweren.
Bij ernstige vormen kan de verdikking zo groot zijn, dat de kip problemen krijgt met ademen, de ontstekingen leiden tot een verminderde voedselopname, wat voor vermagering en een verminderde weerstand zorgt.
Vanwege de hoge besmettelijkheid van het avipoxvirus is het onmogelijk een infectie volledig te voorkomen. Wel kunnen er verschillende maatregelen worden getroffen om de kans op infectie te verkleinen:

  • Zo min mogelijk stilstaand water bij de kippen (broedplaats voor muggen)
  • Rode bloedmijt bestrijden in ren of stal
  • Regelmatige reiniging van kippenhok, voedsel- en waterbakken

Net als bij mensen is het lastig om virale infecties bij kippen effectief te bestrijden. Ook bij pokken en difterie worden alleen middelen gebruikt die symptomen bestrijden en de algehele gezondheid ondersteunen.
Bij twijfel vraag altijd een gespecialiseerde dierenarts om hulp.

Kropverstopping

Door het eten van onjuist, te veel of te groot voedsel kunnen kippen (maar ook andere vogels) last krijgen van kropverstopping. Een verstopping van de krop kan leiden tot verminderde eetlust en uiteindelijk de dood.
De krop is een soort opslagzakje, waar het voedsel dat de kippen binnenkrijgen eerst in terecht komt, nadat het is doorgeslikt en voordat het de maag in gaat. Aan het einde van de dag hebben kippen meestal een goed gevulde krop, die de volgende ochtend weer leeg is. Wanneer voedsel niet naar de maag wordt doorgevoerd, gaat de krop uitzetten. De krop geraakt overvol, kippen krijgen last van evenwichtsproblemen en maken rare bewegingen met hun hoofd en nek.
De grootste oorzaak van een kropverstopping is het eten van onjuist voedsel. Dit kan voedsel zijn dat te lang is en daardoor blijft steken (zoals lange luzerne, stro of hooisprieten). Het kan voedsel zijn dat uitzet (brood) of voedsel dat heel veel (bij het voeren van stro, hooi en luzerne) of heel weinig vezels bevat. Dit zorgt ervoor dat de krop het eten en het drinken niet goed kan verwerken en dat deze verstopt raakt.
De weke krop is zacht en bestaat uit een vies ruikende massa. De lucht in de krop ontstaat door gassen die voortkomen uit de vergisting van de kropinhoud. Hierbij is het slijmvlies in de krop vaak ontstoken en ook dit kan de directe oorzaak van de verstopping zijn. Houd de kip met zijn rug naar beneden en zorg ervoor dat de kop naar beneden hangt. Masseer langzaam en voorzichtig de massa richting de snavel zodat het naar buiten komt.
In tegenstelling tot de zachte krop is er bij de harde krop weinig vocht en gasvorming aanwezig. Een harde krop komt vaak voor bij de opname van te veel vezelrijk voer zoals hooi, stro of gras. Ook hier kan het geven van een massage de verstopping verhelpen. Maar nu wordt de inhoud richting de spiermaag geperst. Met behulp van (veel) lauwwarm water masseer je de krop voorzichtig en geduldig. Het is mogelijk dat je dit meerdere keren moeten herhalen (met tussenpozen) voordat de verstopping is verholpen.
Als de massage bij de zachte of harde krop gelukt is, kun je de dieren het beste apart zetten. Geef ze voor een langere periode (48 uur) uitsluitend vers drinkwater, geen voer.

Kalkpoten

Kalkpoten worden veroorzaakt door schurftmijt, ook wel kalkpootmijt genoemd (Cnemidocoptes mutans). De schurftmijt, die met het blote oog niet is waar te nemen, nestelt zich tussen de schubben op de poten. Hebben je kippen last van kalkpoten dan moet je dit beslist zo snel mogelijk behandelen.
De besmetting vindt plaats via het hok of andere kippen in het verblijf. Het is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen. De mijt zorgt ervoor dat de poten een ruwe indruk maken. De poten worden dikker en de kip krijgt last van jeuk. Naarmate de ‘ziekte’ vordert, gaan de schubben uit elkaar staan waardoor de ontlasting van de mijten zich hiertussen verzamelt. Hierdoor gaan de poten onderhuids ontsteken en gaan bloeden. Als kalkpoten niet worden behandeld, zal de kip op een gegeven moment niet meer kunnen lopen, met alle gevolgen van dien.

Voorkomen is niet mogelijk. De mijten zijn niet zichtbaar en kippen kunnen op jonge leeftijd al besmet zijn. De kans op een uitbraak kan echter wel worden verkleind. Het kippenhok ontsmetten, drooghouden en ventileren zijn aan te raden.
Hebben kippen last van kalkpoten dan moet dit beslist behandeld worden. Belangrijk is dat dit schoon gebeurt. Als eerste is het noodzakelijk de korsten te verwijderen. Dit kan echter niet zomaar, want dan zullen de poten gaan bloeden. Je maakt de poten schoon en smeert ze in met groene zeep of glycerine en laten dit enkele dagen intrekken. Het intrekken zorgt ervoor dat de schubben zacht worden waardoor de korsten makkelijker te verwijderen zijn. Na een aantal dagen borstel je de poten met lauwwarm water voorzichtig schoon. Je kan de poten ook weken in dettol en een dikke laag vaseline of uierzalf over de poten smeren. De poten moeten luchtdicht worden afgesloten. Na een drietal dagen zijn de mijten dood en laten de korsten los

Luizen

Een veelvoorkomend probleem bij zowel hobbyisten als professionele kippenhouders is de aanwezigheid van luizen op kippen. Er bestaan diverse luizensoorten die een kip kunnen besmetten, die vergelijkbare symptomen veroorzaken.
Vrijwel iedere kippenhouder krijgt een keer te maken met luizen. Ze kunnen meereizen via voedsel, stro en via andere dieren, vooral gevogelte. De luizen kunnen vervolgens de kip oplopen wanneer deze in de buurt is, maar zijn ook in staat iets langere afstanden af te leggen en zo de kip te bereiken.
Onbehandeld kunnen luizen leiden tot een hoop stress bij de kip en soms ernstige ontstekingen veroorzaken. Adequate behandeling is dan ook altijd het devies bij luizen.
Hoewel luizen met het blote oog zichtbaar zijn, zullen ze zelden opvallen zonder grondig onderzoek. De aanwezigheid van luizen wordt meestal ontdekt aan de hand van symptomen: veeruitval, kleine bloedingen, onrustig gedrag, veel pikken in het verenpak, bloedvlekjes op eieren, huidschilfering, verminderde eiproductie en soms windeieren. Soms kunnen luizen ook zichtbaar zijn in het verblijf. Omdat luizen echter niet lang kunnen overleven zonder gastheer, is dit niet de primaire vindplaats.
Het is lastig om besmetting met luizen volledig te voorkomen, want luizen zijn sterk en kunnen op allerlei manieren bij de kippen terecht komen. Een schoon en goed geventileerd verblijf verkleint de kans op luizen aanzienlijk.
Wanneer luizen opgemerkt worden moeten alle kippen met vlooienpoeder behandeld worden en het verblijf gereinigd worden om verdere besmetting te voorkomen. Door de behandeling te herhalen worden ook luizen gedood die in eerste instantie de dans zijn ontsprongen.