Aardappelen telen doe je niet door ze te zaaien zoals bij de meeste planten, maar je koopt pootaardappelen aan. Pootaardappelen ook wel poters genoemd, zijn speciaal gekweekte kleine aardappelknollen. Je hebt ze niet alleen in meer dan honderd variëteiten, maar ze zijn er ook in vele maten en gewichten. De meest gangbare maten zitten tussen 28 en 45mm doorsnede.
Variëteiten worden ingedeeld in vroege, halfvroege of laat oogstbare aardappelen. 
Vanaf het planten tot het oogsten moet je bij de vroege rassen rekenen op ca. 90 dagen, bij de halfvroege op 110 dagen en bij de late variëteiten loopt dit op tot 150 dagen.
Het is in principe mogelijk vroege, halfvroege en late rassen -het mag niet meer vriezen- op hetzelfde moment planten. De benaming van vroeg of laat slaat dus enkel op de oogstperiode.

  • De vroege rassen kunnen worden geoogst vanaf juni tot en met augustus.
  • De halfvroege rassen kennen een oogstperiode vanaf begin augustus tot eind september.
  • De late variëteiten worden geoogst vanaf eind september tot half oktober

Bij de late variëteiten zitten de beste bewaaraardappelen. Deze zijn meestal iets moeilijker te telen omdat aardappelziektes meestal tijdens de zomermaanden opduiken. (va. 22°C, bij onweerachtig weer). Afhankelijk van de variëteit kunnen aardappelen last hebben van aardappelschurft, aardappelziekte (Phytophthora) of van coloradokevers. De vroege rassen hebben doorgaans minder last van plagen, maar u kunt bij uw aankoop ook kiezen voor rassen die ongevoelig(er) zijn voor aardappelmoeheid en/of aardappelziekte.
Bij de aanschaf van pootgoed met een maataanduiding van 28/35 mm mag je rekenen op 40 pootaardappelen per kilo, goed voor een aanplanting van 8 tot 10m². Aardappelpootgoed is verkrijgbaar vanaf half januari tot half april. Het is aan te raden om tijdig aan te kopen want vanaf half maart wordt de keuze beperkt.
De opbrengst per plant ligt tussen 1 en 2 kg afhankelijk van de variëteit en oogsttijdstip. Bij vroege aardappelsoorten mag je al tevreden zijn met een oogst van 900 gram per plant, terwijl de late variëteiten tot 2,5 kg per plant kunnen voortbrengen.
Koop uw pootaardappelen tijdig zodat ze een drietal weken kunnen kiemen. Aardappelknollen hebben ‘ogen’ waaruit scheuten (spruiten) groeien als je ze op een lichte, koele plek zet gedurende 3 à 4 weken. Leg ze open in een enkele laag in een houten kistje zodat er voldoende licht bij kan of zet ze rechtop in een kartonnen eierdop bij een 10°C.
De kiemen kleuren wit of paars en kunnen worden geplant als de scheuten minstens 2 cm groot en stevig zijn. Als er knollen zijn die geen scheuten vormen, dan gooi je deze best weg.
De vroege aardappelen kunnen de grond in vanaf half maart. TIP: bij een vroege aanplant moet je het perceel wel beschermen met tuinvlies of andere vorstbescherming. De scheuten zijn immers bijzonder gevoelig voor vorst. Late poters kunnen vanaf begin april tot half mei worden geplant.
De plantafstand tussen de rijen bedraagt steeds 60 tot 70 cm zodat je voldoende plaats hebt om zonder problemen aan te aarden. Een ander groot voordeel van een ruime plantafstand is dat de planten sneller opdrogen en minder kans maken op schimmelziektes (aardappelplaag).
De plantafstand in de rij is bij de vroege rassen 30 cm, bij de late variëteiten 40 cm.
De plantdiepte is afhankelijk van de grondsoort waarbij ze in lichte grond (zandgrond) tot 10 cm diep worden gepoot, in zware grond (kleigrond) slechts 5 cm. Stop een poter in de put, vul met grond en druk zachtjes aan.
De aardappeltengels moeten worden aangeaard (met aarde bedekt worden) zodat de ondergrondse stengelvorming wordt gestimuleerd. De aardappelknollen worden ondergronds gevormd waar er geen licht aankan. Als er zonlicht bij zou komen worden ze groen en neemt het giftige gehalte aan solanine toe. Het aanaarden kan van start gaan als de aardappelstengels 10 cm boven de grond uitsteken. Bij het aanaarden van de scheuten moet je elke rij met 10 cm grond ophogen.
Als de planten ca. 4 weken later 20 cm hoog zijn, dan mag er een tweede keer worden aangeaard. Bij het aanaarden wordt de grond gebruikt tussen de rijen waardoor er een geul ontstaat.
Om mooie, grote knollen te bekomen is het aan te raden om tijdens droge periodes extra water te geven. Per gietbeurt mag je rekenen op 15 tot 20 liter water per vierkante meter.
Aardappelen hoeven geen zwaar bemeste grond. Ze gedijen goed in een bodem waar goed verteerde stalmest werd ingespit. Wees voorzichtig met stikstofmeststoffen want die zorgen enkel voor veel bladgroei en een grotere kans op aardappelziekte. Voor stevige aardappelknollen die lang bewaren is het wel aangeraden patentkali toe te voegen, 4 tot 6kg per 100m².
Vroege aardappelen mag je al oogsten als ze in juni – juli nog in volle bloei staan. Oogst ze pas als je ze nodig hebt of enkele dagen ervoor. Door ze niet allemaal tegelijk te oogsten, beschik je steeds over verse aardappelen. Het oogsten van aardappelen gebeurt het best met een spitriek. Steek naast de planten recht naar beneden en til ze vervolgens zachtjes omhoog zodat je geen knollen stuk steekt. 
De halfvroege en late variëteiten worden pas geoogst als het loof is afgestorven. De knollen krijgen dan meer tijd om af te rijpen waardoor ze veel geschikter zijn om langer te bewaren.

  • De vroege rassen kunnen worden geoogst vanaf juni tot en met augustus.
  • De halfvroege rassen kennen een oogstperiode vanaf begin augustus tot eind september.
  • De late variëteiten worden geoogst vanaf eind september tot half oktober.

Aardappelen worden best bewaard in halfopen bakken of manden met voldoende verluchting bij 6°C.
Om kans op aardappelziekte en aardappelbodemmoeheid te verminderen plant je best om de vier jaar aardappelen of tomaten op hetzelfde perceel. Een goede vruchtafwisseling is bij aardappelen van groot belang.

Naast de gekende soorten aardappelen (15 soorten), kunt u dit jaar ook kiezen voor bio pootgoed. We hebben een vroege en late variëteit opgenomen in ons gamma.
We hebben ook een paar zeer speciale soorten aan het assortiment toegevoegd; corne de gatte, met een uitgesproken notensmaak, maar ook een paarse, blauwe, roze en duo gekleurde aardappel zit weer in het gamma. Benieuwd? kom gerust langs!